Overslaan en naar de inhoud gaan

Overnemen

Uw overnameproject financieren

Financieren
Hoeveel gaat u dat KOSTEN?

Bepaal de prijs en verzamel het budget

Het financiële plan moet niet enkel rekening houden met de aankoopprijs, maar ook met alle kosten die verbonden zijn met de overname van de activiteit, de uitbating en de verdere ontwikkeling daarvan.

Hoe kunt u dat bedrag bepalen om vervolgens verschillende financieringsbronnen aan te spreken. Op deze pagina vindt u de juiste antwoorden.

Het aanbod De financiële constructie Het businessplan De bijkomende financiering
Stel uw prijs voor

Het aanbod

Tijdens de vorige fase hebt u uw eigen waardebepaling gedaan. Stel op basis daarvan uw aanbod aan de verkoper voor, of beter nog: een intentieverklaring.
Als de verkoper die zelf al niet heeft gevraagd, is dat een bewijs van uw interesse en ernstige bedoelingen.
Meer info over de types, modellen en elementen van de intentieverklaring

Verzamel de nodige fondsen, niet alles kan uit uw zak komen

De financiële constructie

Vul uw eigen fondsen aan met geld dat u bij de banken leent. De koper voorziet doorgaans een voorschot van 30% van de verkoopprijs uit eigen fondsen. De rest is afkomstig van bankleningen.

Meer informatie over de risicodeling

Enkele tips:

Raadpleeg meerdere banken

Uw “familiebank” is niet altijd de beste keuze. Breng ook een bezoek aan de bank van de over te dragen onderneming, aan die van de verkoper en aan andere banken. Naargelang van de omstandigheden kan dat zelfs een verplichting worden.

Wees optimistisch, maar realistisch

Een beetje manoeuvreerruimte kan achteraf nuttig blijken. Blijf wel met beide voeten op de grond, de banken houden van een realistische aanpak.

Vergeet ook de bijkomende investeringskosten niet

Een bedrijf overnemen kost geld: maar daarbij stopt het niet: u hebt ook liquide middelen nodig voor de dagelijkse activiteiten en voor toekomstige investeringen.

Wees voorzichtig met voordelige rentevoeten

Er kan steeds een addertje onder het gras schuilen Maak een vergelijking tussen de kredietaanbiedingen en analyseer de garanties, de termijnen en de voorwaarden van de leningen.

Let op met persoonlijke waarborgen!

Tracht de inzet van uw persoonlijk vermogen tot een minimum te beperken.
SOWALFIN en de dienst 1819 kunnen u daarbij adviseren

Bankier = partner

Uw bankier is een partner van uw project, en geen tegenstander. Hij kan u helpen om dat tot een goed einde te brengen en om moeilijke fasen te overbruggen.

Stel een degelijk (eerlijk) dossier samen

Het businessplan

Het businessplan van uw overname handelt over u en uw project. Dat is het referentiedocument dat u aan de banken en aan de investeerders voorlegt.

Het bestaat uit:

  • Uw project en uw visie voor de komende 3 tot 5 jaar
  • Uw profiel: wie bent u? welk parcours hebt u afgelegd? welke ervaring hebt u? wat is uw expertise?
  • Uw overnamestrategie: alleen of met meerdere personen? met of zonder de overdrager? overname van aandelen of handelsfonds?
  • De economische toestand van de onderneming: op welke markt is deze actief?
  • De financiële toestand van de onderneming: kredieten, kasmiddelen, vaste activa, etc.
  • Uw ontwikkelingsstrategie: investeringen, verbintenissen, prospectie, groeipotentieel, etc.
  • De financiële constructie
Om u een duwtje in de rug te geven

De bijkomende financiering

SOCAMUT (Wallonië)

Socamut biedt financiële tools die aangepast zijn aan uw project, als aanvulling op uw bankkrediet. De bedoeling is een gemakkelijkere toegang te bieden tot kredieten en tot de financiering van uw overname.

LA SOWALFIN (Wallonië)

SOWALFIN kan zich garant stellen voor 75% van uw banklening, of rechtstreeks deelnemen aan de financiering: denk daaraan!

Finance.brussels (Brussel)

Finance.brussels biedt financieringsoplossingen die aangepast zijn aan uw project, als garantieverlener en als medefinancier.

Lokale investeerders

Er bevinden zich steeds lokale investeerders in uw buurt. In sommige gevallen kunnen ze eigen kapitaal inbrengen en op die manier de toegang tot bankleningen vergemakkelijken.

De ‘coup de pouce’ lening (Wallonië)

Uw familie, uw vrienden en uw kennissen kunnen u helpen door mee te investeren. De uitgeleende bedragen kunnen fiscaal tot 45% in mindering worden gebracht!

De verkoper

De verkoper kan u een duwtje in de rug geven in de vorm van een verkoperslening (bovenop die van de bank), of door de betaling te spreiden op basis van de toekomstige prestaties van de onderneming.

Ons netwerk van experten

Verhoog uw kansen op succes

Onze ervaring heeft ons geleerd dat het succes van een overname afhangt van de voorbereiding daarvan. Volg onze adviezen op en raadpleeg een overnamespecialist in elke belangrijke fase van uw overnameproject.

Vind een over te dragen onderneming

Uw goudhaantje zit hier misschien wel tussen!

Raadpleeg de advertenties